Afiseaza: 1-32 din 34 produse
FiltreIncaltamintea de protectie este necesara acolo unde activitatea zilnica a lucratorilor poate sa conduca la accidente in zona picioarelor. Accidentele pot aparea in zone unde diverse obiecte se pot rostogoli sau pot cadea, din cauza obiectelor ascutite de la nivelul solului sau acolo unde picioarele sunt expuse pericolului de electrocutare.
In general, incaltamintea de protectie este indicata:
- Daca lucratorul urca sau coboara pe scari cu echipament sau obiecte cu o greutate egala sau mai mare de 10kg;
- Daca lucratorul ridica sau muta echipament sau obiecte care canteresc intre 10 si 25kg la nivelul genunchiului si mai mult de 25kg, daca sunt manipulate la orice alt nivel al corpului;
- Daca lucratorul foloseste un carucior cu o incarcatura mai mare de 25kg;
- Daca lucratorul foloseste echipamente mecanice de ridicare si mutare a echipamentelor, cum ar fi macarale tip poduri rulante monogrinda rezemate
- In zone de activitate unde obiecte ascutite pot rani piciorul;
- In zone unde se manipuleaza carucioarele cu materiale sau cu tevi care se pot rostogoli;
In afara de incaltamintea de protectie cu bombeu si lamela, exista si alte tipuri de incaltaminte care asigura protectia la locul de munca, care ofera si alte beneficii. Pentru a afla care este incaltamintea de protectie potrivita, e nevoie sa se realizeze o evaluare a potentialelor riscuri de la locul de munca – alunecare, cadere de obiecte ascutite – care pot pune in pericol picioarele angajatilor.
Chiar daca incaltamintea de protectie nu pare la fel de importanta ca alte echipamente, cum ar fi ochelarii sau manusile de protectie, purtarea acesteia aduce multe beneficii. Accidentele in aceasta zona a corpului pot avea urmari grave, care pot avea ca rezultat imposibilitatea exercitarii muncii.
Cum te protejeaza incaltamintea de protectie:
Protectie fata de obiectele care cad
Atunci cand lucratorii manipuleaza greutati sau cand lucreaza in medii de lucru aglomerate, riscul de cadere a diverselor obiecte si echipamente este foarte mare. Incaltamintea de protectie, in special pantofii sau bocanii cu bombeu si lamela previn accidentarea grava a picioarelor.
Protectie impotriva ranilor directe
Cand lucratorii calca pe obiecte ascutite sau acestea cad de la inaltime, bocancii si pantofii cu talpa rezistenta la perforare ofera cea mai buna protectie.
Protectie impotriva taieturilor
Echipamentele ascutite sau care contin parti in miscare prezinta un risc major de taiere. Lucratorii din industria forestiera sunt expusi pericolelor provocate de drujbe. Daca acestea vin in contact direct cu piciorul lucratorului, rezultatul ar fi unul catastrofal. De aceea este indicat purtarea unor cizme care sa sustina glezna, impermeabile si realizate din materiale rezistente la taiere.
Protectie impotriva pericolelor electrice
Pentru a reduce riscul unui accident electric (electrocutari, arsuri electrice), trebuie sa se aleaga incaltaminte realizata din piele naturala, cauciuc si alte materiale care nu conduc electricitate.
Protectie impotriva alunecarilor si cazaturilor
Alunecarile, impiedicarile si cazaturile se pot intampla la orice loc de munca si duc la un numar ridicat de accidente. Se pot monta benzi antialunecare pe pardoseala, insa si incaltamintea potrivita poate reduce riscul acestor accidente
Pantofii cu talpa aderenta sunt de ajutor in mediile de lucru cu suprafete alunecoase, insa pot preveni si riscul caderii de pe scara sau schela de lucru. Este important ca incaltamintea de protectie sa fie marimea potrivita utilizatorului, sa fie confortabila, pentru a oferi un echilibru perfect in timpul activitatii.
Previne oboseala
Pentru lucratorii care stau in picioare toata ziua, in special pe suprafete rigide, din beton, oboseala poate fi o problema reala. Muschii picioarelor, ai spatelui si din alte parti obosesc si aceasta situatie se poate inrautati in lipsa unei perechi de incaltaminte potrivita, care sa ofere suport potrivit si branturi comode. In lipsa oboselii, lucratorii pot fi mai vigilenti si mai eficienti.
Prevenirea oboselii musculare protejeaza si impotriva aparitiei tulburarilor musculoscheletale.
Protectie impotriva arsurilor
Arsurile provocate de foc direct sau de diverse substante chimice, ciment pot aparea des la locul de munca. Incaltamintea de protectie realizata din materiale rezistente protejeaza de metalul topit, scantei si alte materiale care pot provoca rani.
Protectie impotriva temperaturilor extreme
Cu totii stim ca temperaturile scazute pot provoca rani ca degeraturile si hipotermie, pericole ce nu trebuie trecute cu vederea la locul de munca. Lucratorii care isi desfasoara activitatea la exterior in anotimpul rece sunt cei mai expusi, la fel si cei din mediile umede sau frigorifice. Frigul poate duce si la alte accidente de munca mai putin cunoscute. De exemplu, sindromul Raynaud apare atunci cand pielea degetelor devine alba, datorita proastei circulatii a sangelui. Aceasta boala, impreuna cu vibratiile provocate de unele echipamente se poate inrautati daca activitatea se desfasoara in medii reci. In unele cazuri, si picioarele sunt expuse acestei boli, astfel ca este nevoie de incaltaminte de protectie calduroasa si confortabila.
Rating | Factor protectie |
SB | Protectie de baza – protectie degete |
S1 | Antistatic, ergonomic & talpa rezistenta la uleiuri |
S2 | S1 plus impermeabilitate |
S3 | S2 plus protectie impotriva inteparii prin talpa |
S4 | Antistatic, ergonomic, rezistenta la hidrocarburi |
S5 | S4 plus talpa rezistenta la uleiuri si combustibil, rezistenta la taieri si penetrari in talpa |